ITIL® V4 Foundation
Аплицирај
Почеток на курсот
26 Авг 2019
Број на часови
24
Цена на курсот
600 ЕУР

ITIL® курсевите на оваа страница ги нуди ITSM CENTER d.o.o. ATO / Огранок на AXELOS Limited. ITIL® е регистрирана трговска марка на AXELOS Limited. Сите права се задржани.

Опис на курсот

Целта на сертификатот за ITIL® Foundation во IT Service Management е запознавање на слушателите со управување со современи IT услуги, со цел разбирање на заедничкиот јазик и клучните концепти и да им покаже како можат да ја подобрат својата работата и работата во нивната организација со помош на ITIL 4. Понатаму, овој сертификат ќе им овозможи на слушателите разбирање на рамката ITIL 4 service management и како таа еволуираше со усвојување модерни технологии и начини на работа.

За кого е наменет

 • Поединци кои имаат основно разбирање ITIL framework и како таа може да се користи за подобрување на квалитетот во IT Service Management во една организација.
 • IT Професионалци кои работат во рамките на една организација која го усвоила и прилагодила ITIL, за што потребно е да бидат информирани и да придонесат кон подобрување на постоечките сервисни услуги.
 • Секој кој сака да ја надгради својата ITIL v3 сертификација и знаење.

Содржина на курсот

Intro

 • What ITIL is and what it is not. Who is the owner and other general information.
 • What are the drivers for better IT Management, useful guidance and what are best practices.
 • Definition of Service, Service Management and IT Service Management.
 • Functions, Roles and Processes

Guiding Principles

 • Focus on value.
 • Start where you are.
 • Progress iteratively with feedback.
 • Collaborate and promote visibility.
 • Think and work holistically.
 • Keep it simple and practical.
 • Optimize and automate.

4 Dimenions

 • Organizations and people.
 • Information and technology.
 • Partners and suppliers.
 • Value streams and processes

Service value system

 • Describe the ITIL service value system.
 • Describe the interconnected nature of the service value chain and how this supports value streams.
 • Describe the inputs, outputs and purpose of each value chain activity: Plan, Improve, Engage, Design & Transition, Obtain & Build, Deliver & Support

ITIL practices

 • General Management Practices: Continual Improvement
 • General Management Practices: Information Security Management
 • General Management Practices: Relationship Management
 • General Management Practices: Supplier Management
 • Service Management Practices: Availability Management
 • Service Management Practices: Capacity and Performance Management
 • Service Management Practices: Change Control
 • Service Management Practices: Incident Management
 • Service Management Practices: IT Asset Management
 • Service Management Practices: Monitoring and Event Management
 • Service Management Practices: Problem Management
 • Service Management Practices: Release Management
 • Service Management Practices: Service Configuraion Management
 • Service Management Practices: Service Continuity Management
 • Service Management Practices: Service Desk
 • Service Management Practices: Service Level Management
 • Service Management Practices: Service Request Management
 • Technical Management Practices: Deployment Management

Лице за контакт

Ирена Ивановска
Раководител на ITIL Training Department
+389 70 246 146, секој работен ден 9:00-17:00

Потребни предзнаења

Не постојат формални критериуми или предуслови за кандидатите кои сакаат да присуствуваат на овој курс, иако се препорачува одредено познавање на IT терминологијата и разбирање на сопственото деловно опкружување.

 • Разбирање на тоа како водечките принципи на ITIL можат да помогнат организацијата да усвои и да се прилагоди на service management
 • Разбирање на четирите димензии на service management
 • Разбирање на целта и компонентите на ITIL системот за вреднување на услугите
 • Разбирање на активностите на синџирот на вреднување на услугите и како тие меѓусебно се поврзуваат
 • Познавање на целта и клучните термини од 18 ITIL практики
 • Разбирање на 7 ITIL практиките

Испит

 • 60 минути времетраење (15 минути дополнителни за не-мајчин англиски јазик)
 • 40 прашања
 • Затворена книга
 • 26/40 = 65% потребни поени

Начин на плаќање

 • Уплата во готово со уплатница или дебитни картички
 • Уплата на рати со кредитни картички
 • Уплата на рати без камата со кредитни картички на Стопанска Банка
 • Уплата на фактура