Како да станеш фриленсер?

КАКО ДА СТАНЕШ ФРИЛЕНСЕР?

Доколку сеуште не знаеш што точно значи терминот фриленсинг и како ти да станеш фриленсер, тогаш дознај сé што  ти е потребно да започнеш успешна кариера како фриленсер.

1. Идеја

Која услуга треба да ја продадете што другите ќе ја купат? Во што сте вешти? Она во што сте умешни ќе ве натера да имате идеја или ако не сте вешти за ништо, можете да ја научите вештината во определен временски период. Тоа може да биде сè, од графички дизајн, пишување содржина, гласовни говорници, уредување аудио или видеа, пишување текстови итн. Види и кои се препорачани 5 почетни позиции, линк.

2. План

Вашата хонорарна кариера е супер почеток за нов бизнис и треба да ја почитувате затоа што вие сте свој шеф и можете да изберете кога сакате да работите. Исто така, може да ви помогне и  запишувањето на секој чекор што ќе го преземете и направете проекции за тоа колку сакате да заработувате/месечно за првите 3 месеци, 6 месеци и 1 година.

3. Систем за цени

Цените кои ќе ги наплатите за вашиот вложен труд зависат од повеќе фактори.

  • Индустријата во која работите
  • Географска област што ја барате за клиенти (локални или странски клиенти)
  • Збирот на вештини кои ги поседувате
  • Искуството

4. Список за контакт со клиенти

Ќе треба да креирате листа на потенцијални клиенти на кои ќе им испратите е-пошта или телефонски ќе ги контактирате. До потенцијални клиенти можете да стигнете и преку LinkedIn, Facebook, Twitter или други платформи за социјални медиуми. За тоа ќе ви биде потребно и добро портофолио или  CV кое ќе биде поставено на вашите социјални медиуми и био на LinkedIn.

5. Дисциплина

Многу голем дел од луѓето се впуштаат во фриленс работењето мислејќи дека нема да треба да работат толку напорно како луѓето кои работат редовни работи. Започнувањето на нова кариера со овој начин на размислување е причината зошто многумина се откажуваат дури и пред да го добијат својот прв клиент. Потребно е да бидете дисциплинирани знаејќи дека со правилен план, напорна работа и доследност, би успеале како фриленсер.

6. Упорност

Не се обесхрабрувајте и прашувајте дали сте згрешиле. Упорноста ќе биде потребна во секој момент од работењето како фриленсер исто како и кај сите други професии. После одреден период кога ќе погледнете назад на сè, ќе се прашувате зошто сте биле толку исплашени на почетокот.

7. Подготвеност за повторен пристап

Важно е повремено да правите рекапитулација на сработено и да проверувате дали го правите она што е потребно да се направи за да ги постигнете своите цели. Доколку вашиот план не успеал, повторно употребете ги сите чекори за повторен пристап.

Проверете го најновиот Курс за фриленс

Овој курс е структуриран така да:

- научиш што е фриленс 

- ги  исполниш своите први задачи

- бидеш исплатен правилно

- изградиш успешна фриленс кариера!

Резервирај го своето место сега.