За нас

За Семос Едукација

Главната задача на Семос Едукација е развој на голем обем на курсеви дизајнирани за потребите на најразлични корисници со различно ниво на познавање на компјутерска технологија.
Посебно внимание се обрнува на соработката со компаниите и институциите, преку организација на прилагодена обука за истите, обрнување внимание на нивните потреби и нивниот внатрешен развој. Семос Едукација исто така делува како сервис за образовна поддршка за компании во регионот. Опремени со софистицирана информациска технологија и високо-образован кадар, Семос Едукација ги поставува стандардите во квалитетот на образованието.

Семос Едукација развива систем на компјутерско образование, како неформално образование кое го подигнува рангот на компјутерското образование. Заедно со наставниот систем, кој постојано се развива, Семос Едукација го координира и организира системот за сертификација на знаење, во контекст на меѓународниот систем за сертификација. Семос Едукација е комплетен образовен сервис во полето на информациската технологија, како и други области како менаџмент, маркетинг итн.


Повеќегодишно искуство

Традицијата во областа на компјутерската обука трае од 1995 година.

 • 1998 - CPLS Microsoft
 • 1998 - Autodesk Authorized Training Center
 • 1999 - Adobe Authorized Training Center
 • 2003 - Microsoft Gold Partner for Learning Solutions
 • 2004 - Cisco Learning Partner
 • 2005 - ClearView Бизнис Тренинг Центар (Management Training)
 • 2006 - Колеџ за графички дизајн
 • 2006 - Project Management Training
 • 2007 - Semos Alts – Company in Albania
 • 2008 - ECDL certification
 • 2009 - EC-Council Authorized Training Center
 • 2009 - Java Authorized Training Center
 • 2010 - Колеџ за графички и веб дизајн
 • 2010 - Regional Oracle Approved Training Center
 • 2011 – C & C++ Programming
 • 2011 – Web Development – PHP with MYSQL
 • 2011 - Certiport Authorized Testing Centar
 • 2012 - Superbrands Macedonia’s choice
 • 2013 - Vmware Authorized Training Center
 • 2013 - Online Distance Learning Training
 • 2014 - Autodesk Academic Partner
 • 2015 - Superbrands Macedonia’s choice
 • 2015 - Web Development JavaScript
 • 2016 - Superbrands Macedonia’s choice
 • 2016 - Accredited Training Provider for ISTQB
 • 2016 - Agile Scrum Courses
 • 2017 - Academy for Interior Design and JavaScript
 • 2017 - DeVops Forerunner and Training Partner
 • 2017 - Semos Education on 2nd location - City Ohrid, Macedonia


Тимот на Семос Едукација

Тимот на Семос Едукација го сочинуваат 92 лица, од кои 19 се вработени, 10 се тренери и 73 се надворешни сертифицирани тренери.
Нашите тренери се високо-образовани професионалци, со многу години искуство во компании. По строга проценка, и положување на 2-7 испити, во зависност од барањата на вендорот, тренерите имаат право да држат официјална и авторизирана обука.
Сертификати кои ги поседува кадарот на Семос Едукација:

Microsoft Trainers & Certifications
14 MCT - Microsoft Certified Trainers
1 MVP (Most Valuable Professional) for SQL Server

Microsoft Office Trainers
7 MOS - Microsoft Office Specialists

Oracle Certified Trainers
6 OCT Oracle Certified Trainers

Cisco Certified Trainers
3 CCSI - Certified Cisco Systems Instructors

EC-Council Certified Trainers
2 CEI - Certified EC-Council Instructors

VMware Certified Trainers
2 VCP - VMware Certified Professionals

ITIL Trainers & Certifications
1 ITIL Certified Trainers

ISTQB Certified Trainers
4 ISTQB Certified Trainers

Autodesk Certified Instructors
6 ACI - Autodesk Certified Instructors in AutoCAD | Maya | Revit | 3DS Max | Fusion

Adobe Certified Instructors
8 Adobe Certified Instructors in Photoshop | Illustrator | After Effects | InDesign | PremierPro

Children’s Educational Center
15 Certified Trainers | IT Basics | Graphic Design | Web Design | Programming | Computer Animation | Junior Administrator

2 PHP Trainers | 3 HTML Trainers | 2 JavaScript Trainers

2 Project Management Trainers


Учество на меѓународни конференции

Некои од нашите тренери се редовни презентери на меѓународните Microsoft конференции секој во својата стручност. Конференции каде што тренерите од Семос Едукација учествувале како презентери или инструктори:

 • Microsoft TechEd North America 2010 – New Orleans, USA
 • Microsoft TechEd Europe 2010 - Berlin, Germany
 • Vizija – Microsoft Conference 2003 until 2012 – Skopje, Macedonia
 • WinDays 2003 until 2012 - Opatija, Croatia
 • Microsoft TechEd 2007/2008/2009 - Orlando, Florida, USA
 • TechEd: developers 2006/2007/2008 – Barcelona, Spain
 • Microsoft TechEd 2006 - Boston, Massachusetts, USA
 • Microsoft IT Forum 2005 until 2010 - Barcelona, Spain
 • DevReach 2011 - Sofia, Bulgaria
 • Mobility Day 2009/2010 – Zagreb, Croatia
 • SQL TuneIn 2011 – Zagreb, Croatia u
 • MVP Summit 2010/2012 - Seatle, USA
 • Kulen Dayz 2008/2013 - Osijek, Croatia
 • TechEd Europe 2012 – Amsterdam, Netherlands
 • TechEd Europe 2013 – Madrid, Spain

Семос Едукација најдобар дебитант на годината за 2010
Претседателот и менаџментот на EC-Council ја додели наградата на Семос Едукација за најдобар дебитант на годината за 2010. EC-Council наградите ги додели на Церемонијата која се одржа на 13-ти октомври, за време на Hacker Halted Conference во Мајами.

Hack the Hackers настан
На 01 април 2011 година, Семос Едукација го организираше настанот " Hack The Hackers " во Скопје. На овој настан присуствуваа 108 учесници, од кои повеќето беа ИТ менаџери во Македонија од најголемите банки, владини институции, како Министерство за внатрешни работи и Министерството за надворешни работи, телекомуникации и најголемите компании во Македонија и регионот.

Македонија - првата награда за Жена во бизнисот
Валентина Тасева, директор на Семос Едукација добитник на првата наградата за: Жени во бизнисот - извонредни достигнувања во индустријата. На 20-ти Мај 2011 година во Астана, Казахстан, во рамки на годишно собрание и бизнис форумот на ЕБОР (Европската Банка за Обнова и Развој), Валентина Тасева, директор на Семос Едукација ја доби првата награда за Жена во бизнисот - извонредни достигнувања во индустријата.

Најдобро маркетинг решение - прва награда
Семос Едукација ја доби првата награда за најдобрo маркетинг решениe за кампањата "Го одбрав Семос Едукација" на Microsoft Leading Learning Partners Summit кој се одржа од 18-22 септември 2013 година во Рејкавик, Исланд.

Најдобра успешна приказна
Certiport го избра Adobe проектот од 2014 година како една од најуспешните приказни и сними видео запис за проектот.

Награда за успешна приказна
Oracle го одбра проектот за Агенцијата за Вработување од 2015 година за една од најуспешните приказни.

Superbrands во Македонија
Семос Едукација е избран во клубот на најдобрите брендови на пазарот во Македонија - Superbrands Macedonia’s Choice 2011/17. Семос Едукација како бренд со висока просечна оценка, е повикан активно да го капитализира статусот со употреба на наградниот знак Superbrands Macedonia’s Choice 2011/12.

Одржливи вредности
Агенцијата Marili ја награди Валентина Тасева за "Жена-менаџер која успешно води компанија веќе 20 години".


Наши последни проекти

Проект за вработување
Семос Едукација во соработка со Агенцијата за вработување на Република Македонија, обезбедија обука и сертификација за 140 невработени лица. 1 300 невработени лица се пријавиле и биле предмет на тестирање во одредена ИТ област. Со цел да се здобијат со соодветна сертификација, кандидатите посетуваа одреден број на курсеви и полагаа ореден број на испити. Обуките започна на 6 февруари и беа одржувани до 11 мај. Полагањето на испити заврши на 31 мај. Повеќето кандидати успешно ја поминаа обуката со што ги положија соодветните испити и се стекнаа со соодветен сертификат.

Проект за Инклузивен дизајн
Британскиот совет, во партнерство со Семос Едукација спроведе проектот за промоција на инклузивен дизајн и дигитална уметност, како начин за развој и поддршка на социјално претприемништво. Ова партнерство овозможи вклучување на 7 ученици со оштетен слух од "Партение Зографски" од Скопје, во курсеви за графички дизајн во рамките на инклузивниот проект. Целта на овој проект беше да се воспостави соработка меѓу студентите дизајнери и лица со пречки во процесот на школувањето и создавањето на современата производи и стекнување вештини во графичкиот дизајн. Сите 7 од нив успешно стекнати сертификати во Adobe Certified Associate in Photoshop

Кариерен центар
Кариерниот центар на Семос Едукација помага при регрутирање и селектирање на високо-квалификувани кандидати. Семос Едукација има база на податоци од 40,000 потенцијални кандидати, специјализирани за софтвер и за ИТ, како и за други дисциплини. За да гарантира успешно регрутирање и селекција на кадар, тимот на Кариерниот центар се состои од професионалци со огромно искуство во Човечки ресурси и технички вештини, особено во однос на софтвер и ИТ индустрии.

Стипендии
Секоја година Семос Едукација доделува стипендии со цел да ги поддржи младите и талентирани лица. Стипендиите се доделуваат за Академијата за графички и веб дизајн, и за официјална обука за Microsoft, Cisco, Oracle, EC-Council, Adobe и Autodesk.

Менторски програми
Студентите во Семос Едукација работат под менторство на едни од најдобрите компании во Македонија. Менторите можат да понудат стажирање или вработување на најдобрите студенти.

Нови училници
Во Ноември 2017 година Семос Едукација отвори нови училници на втора локација во Македонија - Охрид.


Меѓународна соработка

Со технолошките откритија и зголемената комуникација во целиот свет, светот денес е помал од било кога. Причината, зошто овие компании одбра Семос Едукација како нивен партнер во обука е едноставна. Нашите тренери се високо квалификувани во нивните полиња на експертиза. Нашите партнери ги препознаа нивните вештини за најновите обуки. Горди сме што нашите тренери освоија највисоки оценки на МТМ (метрика на оценување) и поради тоа Семос Едукација беше избран како тренинг партнер од страна на многу компании.

 • 2007 - 2014, Albania and Kosovo - Microsoft, Cisco, Oracle, VMware, Android, iOS and EC-Council Training
 • 2009/2010, Denmark - Cisco Training
 • 2010-2014, Norway - Microsoft Training
 • 2011, Romania - EC-Council Training
 • 2011/2012/2013, Poland - EC-Council
 • 2013, Slovenia - EC-Council Training
 • 2013, Bosnia - VMware Training, Cisco Training
 • 2013/2014, Finland - EC-Council Training
 • 2013/2014, Live Virtual Classroom - Java Training
 • 2014, Estonia - EC-Council Training